Nordre Ringvej 5, 8550 Ryomgård, Tlf.: 86394850
Velkomstfolder Vug.
Billede 1


Velkommen til Vuggestuen Myretuen

Med denne lille folder vil vi gerne byde velkommen til nye børn og forældre.
Vi glæder os til at I kommer her i huset og håber på et godt samarbejde med jer. Vi håber også at denne folder kan være med til at gøre jer klogere på hvem vi erJ
 
 

En god start

Vi vil gerne byde jer og jeres barn hjertelig velkommen til Myretuen
At starte i Myretuen er en stor omvæltning for jeres barn og jeres familie. Det er vigtigt, at vi i Myretuen er parate til at investere den nødvendige tid og tålmodighed det kræver for at lette overgangen til livet i Myretuen. Dette skal vi gøre i samarbejde med jer forældre og vi vil gerne opfordre til:
 

 • at I kommer på besøg inden jeres barn skal starte
 • at jeres barn får nogle korte dage hos os i starten, hvis I har mulighed for det
 • at I fortæller lidt om jeres barn, jer selv og om jeres ønsker og forventninger til os. Vi vil gerne invitere jer på en rundvisning og præsentation i Børnehuset Ringvejen og vi afsætter her tid af til et lille møde, hvor vi kan snakke om alle de praktiske ting inden jeres barn starter.

 

 

Myretuens fysiske rammer

Myretuen er pt normeret til 16 børn og vi har fantastiske fysiske rammer til vores børn. Vi har delt børnene op i to faste grupper med faste voksne, dette har vi gjort for at skabe mere ro og nærvær.Vi lægger vægt på bevægelse, da det er vigtigt at børnene lærer at bruge deres kroppe og finde ro i sig selv. Vi har et stort dejligt lyst lokale, som er vores basis lokale, her har vi puder til at lege på, gynger, madrasser til at hoppe på og bolde til at kaste med. Her har vi masser af plads til at løbe, synge og danse og lave forhindringsbaner på. Børnene elsker at være aktive og kunne få lov til at udfolde sig.
 
Derudover har vi et stort rum ved siden af,  hvor vi har legetøj såsom Lego, togbane, dukker klodser, køkken mm. Her er der plads til ro og fordybelse, fællesskaber og relations dannelse blandt børnene. 
Vi opdeler gerne børnene i mindre grupper, dette gør vi for at skabe ro og tryghed, da det kan være en stor gruppe når man er lille. Det giver os større mulighed for at fordybe os i en aktivitet.
 
Vi lægger meget vægt på at gøre børnene selvhjulpne, at de selv kan kravle op og ned af stige til pulsebordet og krybberne. Vi understøtter dem i at de selv skal kravle op på deres stole når vi skal spise. Vi arbejder ligeledes med at børnene skal kunne begynde at tage deres tøj og sko af og på inden de begynder i børnehave.
 
 

 

 

 

 

 

 

Legeplads og ude liv

Vi vægter udelivet højt og vi er ude når vejret tillader det. Vi går gerne ture på stierne, hvor vi har til formål at udfordre børnene fysisk, enten ved at tage på andre legepladser end vores egen, opsøge bakker vi kan lege på, tage ud på fodboldbaner. Vi vil også lære børnene at gå længere distancer, ved at gå ned i byen og handle, gå over til bamses hus, gå efter gravmaskiner mm. Vi finder det vigtigt at børnene lærer dette, da børnene kommer til at gå lange ture med børnehaven når de bliver støre.
 
Rundt om Myretuen har vi en aflukket legeplads, en dejlig overskuelig legeplads for de små. Her har vi gynger, rutsjebaner, sandkasse, balancebomme og diverse køretøjer. Vi indtager gerne flisearealet udenfor Myretuen, her har vi meget plads til at kører rundt på.
 
Vi bestræber os på at vores legeplads skal være attraktiv, inspirerende og  udviklende, den skal danne grundlag for udvikling og gode oplevelser.
 
Når børnene bliver større og får brug for nye og støre udfordringer, går vi ind på børnehavens legeplads.
 
Både vores Legepladsen og vores rum indenfor giver mulighed for :
 

 • At stimulere de tre primære sanser
 • At børnene kan udvikle sig motorisk
 • At børnene møder engagerede voksne
 • At børnene har det sjovt
 • At der skabes plads til leg, oplevelser og fordybelse

 
Næsten hver morgen efter formiddagsmad har vi samling. Her øver vi navne, rim og remser, synger sange, øver farver, danser, leger med faldskærm og øver at kunne sidde og have samling.
 
Vi har et tæt samarbejde med børnehaven. Når børnene er ved at være så store at de skal i børnehave, går vi med på ture, leger på stuerne og på legepladsen. De kommende børnehavebørn for ligeledes lov til at være med til samling på den stue de skal gå på, inden de starter. Dette gør vi for at gøre overgangen fra vuggestue til børnehave, så nem som mulig.
 
 
 

Hvem er vi?

Vi er fire voksne tilknyttet Myretuen.     Signe Brøgger pædagog 33 timer 
                                                              Christina pædagog 37 timer
                                                              Anette Henriksen pædagog 35 timer og Sofia medhjælper 35 timer

 

 


 
Der vil i perioder være studerende tilknyttet Myretuen og der vil ligeledes flere gange om ugen være voksne fra børnehaven nede ved os.
 
Dagligdagen i Myretuen
Kl 6:30           åbner børnehuset og vuggestuebørn skal afleveres i børnehaven, hvor der er mulighed for morgenmad frem til kl 7:15
Kl 7:30           åbnes vuggestuen og herefter er der en voksen på stuen
Kl 8:30-9:00   spiser vi lidt formiddagsmad sammen og bagefter holder vi en lille samling. I ca. 10 min. synger vi et par sange og 
                      øver  lidt rim og remser.
Kl 9:15           starter dagens aktiviteter
Kl 10:30         spiser vi frokost, herefter leger børnene til de skal ud og sove.
Kl 14:00         er der eftermiddagsmad
Kl 16:00         samles de børn der er tilbage i vuggestuen og børnehaven. Dette kan være i vuggestuen, fællesrummet eller på
                      legepladsen
 
 

Årets gang

Myretuen følger Børnehuset Ringvejens årskalender, og deltager i fælles aktiviteter, der arrangeres på tværs af huset.
Børnehuset Ringvejen har mange faste aktiviteter:
 
 

 • Vi afholder aktivitets uger
 • tager på udflugt
 • holder børnehavens fødselsdag,
 • bedsteforældredag
 • arbejdsdag på legepladsen
 • og vi holder selvfølgelig også de gamle traditioner som jul, påske, fastelavn m.m. i hævd.

 
 

Skiftetøj

På badeværelset har alle børnene deres egen kasse til skiftetøj. Vi ser gerne at der er følgende i kassen:
 

 • 2 par strømper
 • 2 bodystockinger / 2 sæt undertøj
 • 2 par bukser
 • 2 T-shirts
 • 2 bluser
 • 2 par shorts/nederdel (om sommeren)

 
I garderoben ser vi gerne at der altid er følgende:
 

 • 1 varm bluse/jakke
 • 1 sæt regntøj
 • 1 par gummistøvler

 
Om efteråret/vinteren vil vi gerne have:
 

 • 1 sæt termotøj
 • 1 flyverdragt
 • 1 hue uden bindesnor
 • 2 par vanter
 • Vinterstøvler

 
Vi vil meget gerne have navn i tøj og sko, da det vil spare både jer forældre og os en masse tid.
 
 

Bleer

Barnet skal selv have bleer med, Myretuen har klude, sæbe mm
Når jeres barn begynder at vise interesse for det, begynder vi at toilet træne i jeres barns tempo. Vi har både potte og et lille toilet.
 
 

Sut

Når jeres barn bliver tryg i Myretuen vil vi meget gerne have, at barnet ikke har sut i munden ved ankomst og afhentning. Dette er for at styrke barnets sproglige udvikling og for at mindske konflikter omkring sutten. Vi har i vores køkken et sutteskab, hvor vi opbevarer sutter til middagsluren, vi vil gerne have to sutter med navn på liggende.
 
 

Aflevering og afhentning

Ved siden af døren til Myretuen hænger der en tavle, her skriver vi hvad vi har lavet i løbet af dagen og vi hænger også billeder op her. Det er ligeledes her der vil hænge beskeder fra huset, så vi vil gerne opfordre jer til at bruge tid til at læse her.
På pulten har vi et afkrydsningsskema hvorpå I skal skrive hvornår i henter jeres barn.
Vi vil gerne have at jeres barn kommer senest kl 9:15. Skal vi ud af huset, går vi senest 9:30, så vi kan nå at komme ud inden vi skal hjem igen.
Vi har haft besøg af arbejdstilsynet ang. arbejdsstillinger i hverdagen, konklusionen af dette besøg er bla. at vi ikke må tage imod jeres barn stående, vi skal sidde ned.
 
 
 

Måltider

Jeres barn skal selv have madpakke med til frokost og ét stykke frugt til om eftermiddagen.
Vi anbefaler en sund og varieret kost med rugbrød, når barnet er stor nok til dette, og frugt og grønt. Vi vil meget gerne have rugbrødene i kvarte.
Får jeres barn flaske eller grød, skal dette medbringes.
Om formiddagen og eftermiddagen har vi brød til børnene og den medbragte frugt bliver skåret ud og bliver lavet til et fælles frugtfad.

 

Sove

Eftermiddagsluren er meget vigtig for børns udvikling, det er her de får en pause fra dagligdagen i Myretuen. Men det er også her børnene udvikles, når børn sover udskiller kroppen væksthormoner og bearbejder de indtryk de får i løbet af dagen.
Børn under to år vækker vi ikke fra middagsluren, børn over to år vil tidligst blive vækket kl. 14.
 
Efter behov er der mulighed for en formiddagslur, har tages der hensyn til det enkelte barn.
Alle børnene bliver puttet når vi har spist frokost.
 
Vi stiller en krybbe med dyne, pude og sikkerheds godkendt sele til rådighed. Hvis jeres barn har en sutteklud, bamse eller lignende som han/hun er meget glad for at sove med, så medbring gerne denne.
 
 

Hvorfor er middagsluren vigtig?

(Uddrag fra artikler: Børn&Unge, læge Jytte Manniche og søvnforsker Søren Berg)
 
Det har været en udbredt opfattelse, at barnet sover tidligere og bedre om natten/aftenen, hvis det ikke sover eller får en kortere middagslur, men dette er ikke tilfældet. Tværtimod. Nyere forskning viser, at et barn kan ikke ”spare søvn op”.
 
Et godt søvnmønster grundlægges i barndommen – og er en gave for livet. En god middagslur forbedrer nattesøvnen, fordi barnet har mere ud af sin dag og er mere naturligt træt om aftenen, hvorimod søvnunderskud øger produktionen af stresshormoner. Middagsluren må dog ikke ligge for tæt på barnets sengetid om aftenen. Derfor er det uheldigt, hvis overtrætte børn falder i søvn i bilen hjem sidst på eftermiddagen.
 
Søvn er et fysisk behov på lige fod med mad, drikke og fysisk kontakt. Altså et af de helt basale behov, som skal være opfyldt for at opnå optimal udvikling. Under en længerevarende søvn sker der det, at kroppen opbygges både mentalt og fysisk. Børn, der sover godt, udvikler sig godt.
Hvis de sover meget længe til middag, er det højst sandsynligt, fordi de kompenserer for for lidt nattesøvn.
 
Et skema over børns gennemsnitlige søvnbehov pr døgn kan ses nedenfor
I søvnen gennemgås forskellige stadier. Hvert stadie har hver deres funktion. Første del af søvnen tilgodeser kroppens opbygning, anden del af søvnen tilgodeser intellektets opbygning. Kroppen opnår restituering ved  en længerevarende sammenhængende søvn, hvor stadierne nås flere gange uden afbrydelse. Alle søvnstadierne gennemgås på ca. 45 minutter for et barn i op til 3 års alderen. Ifølge førende søvnforsker Søren Berg skal børn have lov til at sove til middag, til de vågner.
Middagsluren har ingen indflydelse på nattesøvnen, hvis blot den ikke overskrider ca. 3 timer. Det vigtigste for en god nattesøvn er regelmæssighed og gode vaner omkring putning/nattesøvn. Jo bedre middagslur jo bedre nattesøvn og omvendt.
 
Søvnskema:
0- 2 mdr        : 16-20 timers søvn ud af 24
2-12 mdr       :  9-12 timers nattesøvn, 2 – 4,5 timer dagssøvn
1 - 3 år          : 12-13 timers søvn ud af 24, heraf ca. 2 timers dagssøvn
3-5 år            : 11-12 timers søvn ud af 24, heraf måske ca. 1 time dagssøvn
 
Hvornår har et barn sovet tilstrækkeligt? Når det vågner af sig selv.
 
 

Samtaler

Når jeres barn har været i vuggestuen i ca. tre måneder, har vi en samtale omkring opstarten og om hvordan det går i hverdagen.
Når jeres barn er 2,4 år laver vi et læringshjul i fællesskab med jer, her vil vi kunne se om der er nogle områder hvor jeres barn eventuelt har brug for en ekstra indsats og det holder vi et møde med jer om.
Hvis I eller vi synes at der skulle være behov for nogle ekstra samtaler, vil dette altid være muligt.
 
 

Forældresamarbejde

For os er I forældre vores vigtigste samarbejdspartnere, dette samarbejde skal bygges på gensidig respekt, tillid og med dialogen i centrum. Vi prioriterer den daglige kontakt med jer meget højt, vi vil meget gerne have at I fortæller personalet i Myretuen, hvis der er sket noget udover det sædvanlige, f.eks. hvis jeres barn er kommet sent i seng, ved dårlig nattesøvn eller hvis mor eller far er ikke er hjemme m.m. Dette kan påvirke jeres barns dag i Myretuen og vi kan tagehensyn til barnet når vi er informeret.
Vi har en forventning om at I bestræber jeg på at deltage i forældremøder, samtaler og de øvrige arrangementer der afholdes i Børnehuset Ringvejen. Vi forventer ligeledes at I holder jeg informeret via nyhedsbreve, vores tavle og ved dialoger i hverdagen.

 

Samarbejdspartnere

Myretuens personale har til tider brug for hjælp udefra, for at kunne give hvert barn de bedste udviklingsbetingelser. Vi har mulighed for at få hjælp fra kommunens talepædagog, socialrådgiver, fysioterapeut og psykolog.
Henvendelse vil altid ske i samarbejde med jer forældre.
Vi har ved vores sidste afklaringskonferencer fået indskærpet at vi ikke må udlevere børn til forældre, som er påvirkede. Det vil altid være en vurdering, men vi vil tage en samtale, hvor vi finder det nødvendigt. Dette skal ses udelukkende ud fra barnets tarv.

 

Legetøj

Vi har en legetøjspolitik i hele børnehuset. Den sidste fredag i hver måned må børnene tage legetøj med, dette vil der komme opslag op om, når vi nærmer os dagen. De andre dage leger børnene med husets legetøj.
 
 

Solpolitik

Jeres barn skal ved solrige dage være smurt med solcreme hjemmefra. Vi smører med solcreme inden børnene kommer ud og leger om eftermiddagen. Vi vil meget gerne have en solhat, uden bindesnor i, til rådighed.
Vi køber solcreme uden parabener og parfume, det koster 20 kr. pr barn.
 
 

Sygdom

Ved sygdom skal I ringe og melde jeres barn syg om morgen.
 
Der er i en vuggestue stor smitterisiko, da børnenes immunforsvar ikke er veludviklet endnu og mange sutter på alting. Febersyge børn skal holdes hjemme. Er dit barn feber frit, men ikke ”på toppen” - er vores erfaring at det ofte er en god ”investering” at holde barnet hjemme i fred og ro.
Barnet kan komme tilbage til Myretuen, når det er i stand til at følge vores dagligdag.
 
Sygdom kan vi ikke forhindre, men vi kan samarbejde om at minimere smittespredning ved en fælles indsats
I Myretuen forsøger vi at minimere smitte og sygdom ved:
                  -    Vi vasker hænder ofte med vand og sæbe
                  -    Vi lufter ofte ud
                  -    Vi bestræber os på at komme ud hver dag
                  -    Vi sender syge børn hjem
Hvis du bringer dit syge barn i institutionen øges belastningen for det syge barn, de andre børn og personalet.
 
Sundhedsstyrelsen har følgende hovedregler, som vi følger:
 

 • Syge børn må ikke møde i institutionen
 • Et barn med smitsom sygdom må først komme i institutionen, når det ikke smitter længere
 • Barnet er raskt, når det på sædvanlig vis kan klare at opholde sig i institutionen, dvs. at det skal kunne klare at deltage i de aktiviteter, det plejer, uden at det kræver særlig pasning. Barnet skal fx kunne lege ude og tage med på udflugt.

 
Vi giver kun medicin der er lægeordineret og til kroniske sygdomme.
 
 

Lusepolitik

Det er vigtigt at I forældre fortæller os, hvis jeres barn har lus, for lus det smitter. Hvis vi opdager lus hos jeres barn, ringer vi efter jer så jeres barn kan komme i behandling. Når der kommer nye remedier på markedet vil vi informer jer om dette.

 

Fødselsdag

Vi fejrer børnenes fødselsdage i Myretuen eller hjemme ved jer. Har I mulighed for at deltage til jeres barns fødselsdag må I meget gerne være med til dette.
I Myretuen fejrer vi børnene til frokost kl. 10:30 og har barnet mad med til Myretuen aftales dette med personalet.

 

Forældrearbejdsdag

Vi har en arbejdsdag om året. Det er en hyggelig eftermiddag hvor forældrene og personalet, udover at arbejde ”hårdt” på at forskønne og forny legepladsen, også får talt med andre forældre, de ikke ser til daglig. Vi slutter altid dagen af med at spise sammen.

 

Sommerfest

Hvert år i juni afholder børnehuset en sommerfest, arrangeret af bestyrelsen. Sommerfesten er en god måde at sige velkommen til nye forældre og ryste den nye forældregruppe sammen på. I år valgte vi også at afholde valg til bestyrelsen denne aften.

 

Bedsteforældredag

Børnene inviterer deres bedsteforældre til en dag i Myretuen. Det er en dag med masser af dejligt samvær, hygge, smil og glæde.
 

Ferier

I uge 28- 29 – 30, og mellem jul og nytår har institutionen i princippet lukket. Men der er pasningsmulighed i en af de 6 institutioner i distriktet.
D. 24 dec. og Grundlovsdag har institutionen lukket.
 

Bestyrelsen

Bestyrelsen er med til at planlægge den årlige sommerfest og julecafeen. Derudover har man som medlem af forældrebestyrelsen mulighed for at få et indblik i Husets pædagogik og tanker og udvikling, og ikke mindst budgettet.
Der er 5 forældrerepræsentanter i bestyrelsen valgt for to år ad gangen. Derudover er der 2 suppleanter valgt for 1 år ad gangen. Valg til bestyrelsen foregår til sommerfesten
 
I er altid velkommen til at komme til os, hvis I har spørgsmål eller undrer jer over noget.

Sidst opdateret 30. juni 2017